به گزارش ایرنا، خشکسالی، کمآبی، از بین رفتن پوشش گیاهی، استفاده بیشازحد منابع آب زیرزمینی عامل گسترش پدیدهای به نام بیابانزایی میشود و ایجاد یک انسجام ملی و عزم جدی برای مدیریت مصرف آب، حفظ پوشش گیاهی راهکارهایی برای مقابله با آن عنوان میشود که اکنون در 4/16 هزار هکتار اراضی سمنان به اجرا درآمده است. عوامل انسانی و نامهربانی بشر با طبیعت بیشترین نقش در بیابانزایی دارد و اکنون در استان سمنان باهدف جلوگیری از فرسایش بادی، تثبیت شنهای روان، جلوگیری از پیشروی بیابان، اجرای عملیات زیستی برای بیابانزدایی در اولویت قرارگرفته است. بر اساس اعلام سازمان ملل متحد، حدود 2/1 میلیارد هکتار اراضی طبیعی در جهان درخطر بیابانزایی قرار دارد، بیابانزایی مختص کشور ایران نیست و در کشورهای توسعهیافته نیز وجود دارد؛ بر اساس آمار ۱۸ استان و ۹۸ شهرستان کشور درگیر پدیده بیابانزایی هستند که استان سمنان را نیز شامل میشود. ایران ۳۲ میلیون هکتار اراضی بیابانی دارد که بیش از ۶ میلیون هکتار آن کانونهای بحرانی بیابانی است و بیش از ۲۰ میلیون هکتار در معرض فرسایش بادی قرار دارد که اگر به آن توجه نکنیم، قابلیت تبدیلشدن به کانون بحران را دارد. اکنون نهتنها سمنان بلکه استانهای حاشیه کویری گرفتار پدیده شوم بیابانزایی، فرسایش بادی و ریزگردها هستند که محیطزیست و منابع طبیعی این مناطق را دچار چالش جدی کرده و یکی از راهکارهای مقابله با پیشروی کویر حفظ پوشش گیاهی و افزایش آن است. از سوی دیگر سرانه بیابان در مقیاس جهانی ۲۲ دهم هکتار است، این در حالی است که سرانه بیابان در ایران بیش از مقیاس جهانی و در حدود نیم هکتار است و با توجه به سرانه بیابان کشور حفظ پوشش گیاهی مؤثرترین قدم در جلوگیری از پیشروی بیابان است، اما برخی افراد سودجو و خودخواه با قطع درختانی نظیر تاغ که از پیشروی بیابان جلوگیری میکند تیشه به ریشه خود و دیگران میزنند و برخورد با این چالش استفاده بیشازپیش از ظرفیت مردمی است.
عملیات بیابانزدایی در حاجیآباد سمنان اجرا شد
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان سمنان گفت: باهدف تثبیت شنهای روان و جلوگیری از پیشروی بیابان، در ۴۰۰ هکتار از اراضی بیابانی منطقه حاجیآباد این شهرستان عملیات بیابانزدایی انجامشده است. معصومه منظمی اظهار داشت: بیابانزدایی در قالب کاشت گونههای سازگار با مناطق بیابانی سمنان مانند تاغ و آرتیپلکس انجامشده و منابع طبیعی کاشت، عملیات مراقبت و آبیاری را تا سازگاری گونه با طبیعت بر عهده دارد. او، پدیده بیابانزایی را تهدیدی زیستمحیطی دانست و تصریح کرد: تولید گردوغبار ناشی از پدیده بیابانزایی علاوه بر تهدیدی جدی برای سلامتی جوامع محلی، تهدیدی برای عرصه تولید و اشتغال به شمار میرود. او یادآور شد: با توجه به پیامدهای بیابانزایی ضرورت دارد کنترل و مهار این پدیده در اولویت قرار بگیرد و همچنین اقدامات این حوزه مستمر باشد. منظمی اضافه کرد: اقدامات بیابانزدایی علاوه بر تثبیت شنهای روان و جلوگیری از پیشروی بیابان، بازگشت روح زندگی، تلاش و رونق اقتصادی ازجمله کشاورزی و جلوگیری از مهاجرت روستائیان را به همراه دارد و اجرای عملیات بیابانزدایی در منطقه حاجیآباد موجب جلوگیری از مهاجرت شده است. رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سمنان تصریح کرد: برای کل محدوده بیابانی این شهرستان طرحهای مصوب بیابانزدایی و مدیریت جنگلهای دست کاشت تهیهشده که در صورت تأمین اعتبار و با پیشبینیهای صورت گرفته این امکان و آمادگی وجود دارد تا کل منطقه بیابانی شهرستان زیرپوشش عملیات بیابانزدایی قرار بگیرد.
اجرای ۱۶ هزار هکتار عملیات بیابانزدایی در گرمسار
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان گرمسار هم با بیان اینکه بذرپاشی و نهالکاری ازجمله اقدامات مؤثر برای بیابانزدایی است، گفت: ۱۶ هزار هکتار از اراضی بیابانی در شهرستان گرمسار بهمنظور مقابله با پیشروی بیابان با گونه سازگار تاغ جنگلکاری شد. اسماعیل عرب معصومی افزود: در حال حاضر طبیعت بهواسطه عوامل انسانی مانند چرای بیرویه دام، بهرهبرداری غیراصولی از معادن، بوته کنی و قطع درختان، از حالت پایدار خارجشده که این مسائل مؤثر در پیشروی بیابان است. رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گرمسار خاطرنشان کرد: درگذشتههای نهچندان دور یکی از معضلات اساسی گریبان گیر مردم حاشیه کویر شهرها و روستاها، هجوم شنهای روان به داخل شهرها و اراضی کشاورزی بوده به همین دلیل اداره منابع طبیعی و آبخیزداری این شهرستان با انجام اقدامات مؤثری از قبیل بذرپاشی و نهالکاری توانسته در سالهای اخیر به حفظ آبوخاک و کاهش گردوغبار کمک کند.